Skip to main content

Badbevalling thuis

Een badbevalling kan zowel thuis als in het ziekenhuis. Wanneer het mogelijk is, is natuurlijk niets fijner dan bevallen in jouw eigen vertrouwde omgeving. Hieronder lees je meer over wat er komt kijken bij een badbevalling thuis.

Waar in huis bevallen?

Een badbevalling kan niet in je eigen ligbad, hiervoor is een speciaal bevallingsbad nodig. Dit bevallingsbad kun je plaatsen in een slaapkamer, de woonkamer of keuken, of als je voldoende ruimte hebt, in de badkamer. 

Ruimte voor de verloskundige

Belangrijk is dat je rondom het bad voldoende ruimte biedt aan de verloskundige. Het bad dient aan minimaal 2 zijden vrij te zijn. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je jouw formaat bevallingsbad voor thuis kiest.

Afstand tot de kraan

De ruimte rondom is belangrijk voor de verloskundige, maar daarnaast dien je ook rekening te houden met de afstand tot een kraan. De waterslang om het bevallingsbad mee te vullen heeft namelijk een bereik van 10 meter*. Dat betekent dus dat je bad binnen 10 meter van een kraan dient te staan.

Altijd overleggen met verloskundige

Het kan zijn dat de verloskundige de voorkeur heeft dat het bad op de begaande grond geplaatst wordt. Overleg daarom altijd met je verloskundige waar je het bevallingsbad het beste kunt plaatsen in jouw woning.

* Let op: het gaat hier om de bevallingsbaden die op Bevallingsbaden.nl verkocht worden. Koop of huur je jouw bevallingsbad ergens anders, controleer dan hoe lang de waterslang is!

Kan mijn vloer het gewicht van een bevallingsbad aan?

Een normale vloerconstructie kan het gewicht van een gevuld bevallingsbad met gemak dragen. Ook bij grachtenpanden in bijvoorbeeld Amsterdam en Amersfoort hebben wij nog nooit problemen gehad. Echter kunnen wij hier geen garantie voor geven. Controleer dus altijd zelf jouw maximale vloerbelasting.

Vloerbelasting minibad

Bij het mini bevallingsbad wordt het totale gewicht verdeeld over 1,07 m². Bij een totaalgewicht van 587 kg (bevallingsbad + water + vrouw*) is de belasting dan 549 kg per m². Dit gewicht wordt evenredig verdeeld (dus geen puntbelasting).

Vloerbelasting normaal bevallingsbad

Bij het normale bevallingsbad wordt het gewicht verdeeld over 1,6 m². Bij een totaalgewicht van 660 kg (bevallingsbad + water + vrouw*) is de belasting dan 460 kg per m². Dit gewicht wordt evenredig verdeeld (dus geen puntbelasting).

*In dit voorbeeld is gerekend met een gemiddelde van 80 kg.

Kan het bad gaan lekken?

Lekkage door het bad is vrijwel uitgesloten. Dit is nog nooit voorgekomen in de 5 jaren waarin wij al meer dan duizenden bevallingsbaden verhuurd en verkocht hebben. Daarnaast werken meer dan 15 ziekenhuizen met ons concept en ook daar is dit nog nooit voorgekomen.

Het bad bestaat uit vier grote luchtkamers (+zitje) die onafhankelijk van elkaar opgeblazen worden. Daarnaast fungeert de binnenhoes van het bevallingsbad als een watercontainer. Zodoende is het vrijwel onmogelijk dat er water gaat lekken. 

In het onwaarschijnlijke geval dat er toch een lek ontstaat in een ring, zal je nog steeds voldoende tijd hebben om lucht bij te pompen of voor het (deels) leegpompen van het bad alvorens het water schade kan aanrichten. Ook zal de hoogte van het water voldoende blijven wanneer een ring lek zou gaan. Hierdoor blijft tevens de veiligheid van de waterbevalling gegarandeerd. 

Voorbereiding waterbevalling thuis

De voorbereiding is enorm belangrijk. Zorg dat je het bevallingsbad tijdig bestelt. Daarnaast is het belangrijk dat jij (en/of je partner) de handleiding voor het opzetten van het bevallingsbad goed doorneemt. Zo ben je/ zijn jullie goed voorbereid als het moment daar is! Hier lees je meer over de voorbereiding van een badbevalling.

Ga jij ook thuis bevallen in een bevallingsbad?

Ben je overtuigd van een waterbevalling thuis? Dan kun je nu gaan kijken naar het juiste formaat bevallingsbad voor jouw woning en situatie. Meer weten over het bevallingsbad? Lees dan een van de onderstaande adviespagina’s:

0
Je winkelmand