De geboorte onder water
Zorgverleners zijn meer afwachtend en terughoudend met het aanpakken van het kindje bij de geboorte. Hierdoor kan het zijn dat het hoofdje op één wee geboren wordt en de rest van het lijfje op de volgende wee. De verloskundige, de moeder zelf, of de vader kan het kindje onder water aanpakken en rustig naar boven halen.
De overgang van water naar de koude lucht is geleidelijk, waardoor niet alle kindjes een harde schreeuw of huil geven. Veel waterbaby’s doen dit rustiger, waarbij de longen wel voldoende worden ontplooid.
Kindje onder water
Het kindje kan, afhankelijk van de wens van de moeder en de conditie van het kindje, maximaal 30 seconden onder water gehouden worden, voordat het naar boven gehaald wordt. De ervaring leert echter dat moeders het kindje zo snel mogelijk op de borst willen hebben. Als het kindje eenmaal boven water is, moet het niet weer onder water gebracht worden.
Als het kindje geboren is
De moeder kan gebruik maken van het zitje in het bevallingsbad om het kindje voldoende boven water te houden. Het kindje wordt bedekt met doeken om warmteverlies te voorkomen en krijgt eventueel een mutsje op. De doeken kunnen, met het warme water, warm gehouden worden.