Skip to main content

Voorbereiding badbevalling

Zoals je een “gewone” bevalling voorbereid, bereid je ook een badbevalling voor. Echter, zijn er een paar extra zaken waar je rekening mee kunt houden.

Het bevallingsbad

Zorg ervoor dat je op tijd een bevallingsbad huurt of koopt. Dit bad is speciaal ontworpen voor een bevalling in water en zorgt ervoor dat je op een veilige manier kunt bevallen. De punten die hieronder worden besproken, zijn gebaseerd op het bad, welke je bij ons kunt huren of kopen.

Plaats van het bad

Bedenk goed van tevoren waar je het bad gaat neerzetten. Dit kan bijvoorbeeld de woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer zijn. Houdt rekening met de volgende punten:

  • Ruimte

    Kan de verloskundige er aan twee, liefst drie, zijden van het bad bij. Je kunt hierbij rekening houden met het formaat van het bevallingsbad.

  • Afstand kraan

    De meegeleverd slang is 10 meter. Zorg ervoor dat de afstand dus niet groter is van de kraan tot het bad. Eventueel kan je een extra slang van 10 meter koppelen, zodat je in totaal 20 meter hebt.

  • Afstand afvoer

    Wat geldt voor de kraan, geldt ook voor de afvoer. Je kunt hiervoor het toilet gebruiken.  

  • Draagkracht vloer

    Een veel voorkomende vraag is het gewicht per m2. Het gewicht per m2 is voor beide formaten nagenoeg gelijk.

    Uitgaande van het grootste formaat: Het gewicht van 660kg (bad + water) + zwangere (+/- 80kg) wordt verdeeld over een oppervlakte van 1,6m2. Dit is ongeveer 460kg per m2, evenredig verdeeld (dus geen puntbelasting) Een normale vloerconstructie moet dit gewicht met gemak kunnen dragen. Wij kunnen natuurlijk geen garanties geven voor een specifieke vloer, maar onze ervaring (ook met oude grachtenpanden in Amersfoort en Amsterdam) is dat dit nog nooit voor problemen heeft gezorgd. Bij twijfel kunnen bouwtekeningen uitsluitsel geven.

  • Stopcontact

    Voor het opblazen van het bad maak je gebruik van een elektrische opblaaspomp. Hiervoor heb je een stopcontact nodig. Na het opblazen van het bad en vóór het vullen met water, is het bad nog te verplaatsen. Bij het legen maak je gebruik van een elektrisch waterpompje. Deze heeft een snoer van 5 meter. Zorg ervoor dat binnen 5 meter een stopcontact voorhanden is. Het bad dient minimaal 60cm van een stopcontact vandaan te staan.

Controle pakket

Wij pakken het pakket met de groots mogelijke zorg in. Na ontvangst van het bad en het pakket is het belangrijk dat je, met behulp van de meegestuurde checklist, controleert of alles compleet is, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Controle bevallingsbad

Wij raden aan het bad van tevoren een keer op te zetten. Zo ben je bekend met het opzetten en weet je zeker dat het bad goed is en de opblaaspomp werkt.

Koppelstukken

Wij sturen diverse, universele, kraankoppelstukken mee, waarmee je de waterslang op de waterkraan kunt aansluiten. In 99 van de 100 gevallen zit er een passend koppelstukje bij. Controleer van tevoren dat er 1 bij zit, welke geschikt is voor jullie kraan. Zo niet, dan heb je nog voldoende tijd om een passend koppelstukje te vinden. Wij sturen de volgende koppelstukken mee

Handdoeken en badjas

Zorg voor voldoende handdoeken en een badjas. Wanneer je uit het bad stapt is het prettig als je de mogelijkheid hebt om je even af te drogen of afgedroogd te worden.

Gebruik ook onze checklist, zodat je niks vergeet!


Je bent bijna zover!

Je bent nu in grote lijnen voorbereid op de bevalling in bad. Wij hebben ook een handige checklist voor je voorbereiding en tevens een instructievideo voor het opzetten, gebruiken en opruimen van het bevallingsbad.

0
Je winkelmand